JP Väisänen on ihan homona erimieltä valtaapitävien heteromiesten kanssa

Sateenkaariperheiden yhdenvertaista adoptiota edistettävä

Voisin mieheni kanssa adoptoida lapsen. Meille saman sukupuolisille pareille - sateenkaariperheille adoptio on kuitenkin heteropareja vaikeampaa. Suomessa perheen ulkopuolisen adoption hakeminen homopariskuntana tuli mahdolliseksi, kun uusi avioliittolaki astui voimaan.  Ruotsissa laki salli kansainväliset adoptiot homoseksuaaleille pareille jo 14 vuotta sitten, mutta vasta tänä vuonna ensimmäinen ruotsalainen sateenkaaripari on voinut adoptoida ulkomailta.   

Minut adoptoitiin 50 vuotta sitten junamiehen ja kotiäidin hetero-työläisperheeseen Pieksämäelle. Sittemmin minusta on kasvanut kouluja käynyt, työelämään päässyt ja avioliiton solminut homomies.  

Tänä vuonna Suomi isännöi 29.9 Pohjoismaisen Adoptioneuvoston kokousta Helsingissä. Kokouksen teema on sosiaalinen media ja adoptio.  Sateenkaariperheen näkökulmasta pidän tarpeellisena, että kansainvälisillä foorumeilla suomalaiset järjestötoimijat nostavat esille erilaisten trendien lisäksi vakavia asioita kuten vähemmistöjen yhdenvertaiset oikeudet. 

Adoptiolapsen näkökulmasta vaadin, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko avaa adoptiokeskustelua seksuaalivähemmistöjen näkökulmasta ja alkaa edistää kansainvälisillä foorumeilla sateenkaariperheiden nykyistä parempia mahdollisuuksia kansainväliseen adoptioon. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Toimivampi ratkaisu minusta olisi vuokrakohtu, tai abortista luopuminen kohdunvuokra-sopimuksella. Turha lähteä merta edemmäs kalaan.

Käyttäjän jpvaisanen kuva
Juha-Pekka Väisänen

Mika,
terve ja kiitos kirjoituksesta. Nostan asiaa esille omasta perspektiivistä mikä on adoptiolapsen perspektiivi ja seuraavaksi sukupuolivähemmistöön kuuluvan perheen perspektiivi. Minulla on hyvä kokemus siitä että lastenkodin ja laitoksen sijaan olen kasvanut kodissa.

Mika Sarivaara-Satta

Eri maiden adoptiokäytäntöihin ja lainsäädäntöön on vaikea/mahdoton vaikuttaa, kuin kotimaan lainsäädäntöön. Lisäksi aborttien sijaan vapaa-ehtoinen kohdunvuokraussopimus siitä seuraaviene adoptioineen on minusta win-win tilanne kaikille osapuolille.

Toimituksen poiminnat